Znów wyszedł ci zakalec? Trzy błędy, o których mało kto wie
Kto z nas nie przeżywał dramatu, gdy po wyjęciu ciasta z piekarnika, okazywało się, że wyszedł nam zakalec. Co zrobiłyśmy źle? Przecież wszystko było idealnie, jak w przepisie. Często przyczyną nieudanego ciasta są błędy, których w ogóle sobie nie uświadamiamy. Poznajcie trzy, chyba najczęściej popełniane.
1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
Tak więc twaróg, masło, jajka, mleko czy śmietanę warto wyjąć z lodówki na kilka godzin przed zaplanowanym pieczeniem. Jeśli się zagapicie, można zastosować kilka trików: mleko czy śmietanę delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej, zaś jajka umieścić na kilka minut w naczyniu z ciepłą wodą.
2. Suche produkty powinny być przesiane
Dotyczy to nie tylko wszystkich rodzajów mąk, ale również proszku do pieczenia, cukru pudru, a nawet mielonych orzechów czy migdałów. Chodzi nie tylko o to, żeby usunąć grudki i ewentualne zanieczyszczenia, ale również, by składniki te jak najbardziej napowietrzyć - dzięki temu ciasto będzie lżejsze.
3. Mieszamy tylko w jednym kierunku
Wszystko przez gluten, który ma kształt włókienek. Gdy mieszamy w różnych kierunkach lub byle jak, włókna rozrywają się. Efektem może być właśnie zakalec.
Znacie inne przyczyny powstawania zakalca? Podzielcie się z nami!
A-n-i-t-a