RAMOWY PROGRAM INSTRUKTAŻU STANOWISKOWEGO
1. Cel szkolenia
Celem szkolenia jest uzyskanie przez pracownika:
a) informacji o czynnikach środowiska pracy występujących na danym stanowisku pracy i w jego bezpośrednim otoczeniu oraz o ryzyku zawodowym związanym z wykonywaną pracą,
b) wiedzy i umiejętności dotyczących sposobów ochrony przed zagrożeniami wypadkowymi i zagrożeniami dla zdrowia w warunkach normalnej pracy i w warunkach awaryjnych,
c) wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu bezpiecznego wykonywania powierzonej pracy.
2. Uczestnicy szkolenia
Szkolenie jest przeznaczone dla pracowników nowo zatrudnianych na stanowiskach robotniczych i innych, na których występuje narażenie na działanie czynników szkodliwych dla zdrowia, uciążliwych lub niebezpiecznych, dla pracowników przenoszonych na takie stanowiska oraz w przypadku zmiany warunków techniczno-organizacyjnych, tj. w razie zmiany procesu technologicznego, zmiany organizacji stanowisk pracy, wprowadzenia do stosowania substancji o działaniu szkodliwym dla zdrowia albo niebezpiecznym oraz nowych lub zmienianych narzędzi, maszyn i innych urządzeń. Szkolenie jest przeznaczone również dla studentów odbywających praktyki studenckie oraz uczniów odbywających praktyczną naukę zawodu.
3. Sposób organizacji szkolenia
Szkolenie powinno być prowadzone w formie instruktażu - na stanowisku, na którym będzie zatrudniony instruowany pracownik, na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez organizatora szkolenia.
Szkolenie powinno uwzględniać następujące etapy:
a) rozmowę wstępną instruktora z instruowanym pracownikiem,
b) pokaz i objaśnienie przez instruktora całego procesu pracy, który ma być realizowany przez pracownika,
c) próbne wykonywanie procesu pracy przez pracownika przy korygowaniu przez instruktora sposobów wykonywania pracy,
d) samodzielną pracę instruowanego pracownika pod nadzorem instruktora,
e) sprawdzenie i ocenę przez instruktora sposobu wykonywania pracy przez pracownika.
Jeżeli pracownik wykonuje prace na różnych stanowiskach, szkolenie powinno uwzględniać wszystkie rodzaje prac, które będą należały do zakresu obowiązków pracownika.
Sposób realizacji szkolenia i czas trwania poszczególnych jego części powinny być dostosowane do przygotowania zawodowego i dotychczasowego stażu pracy pracownika oraz zagrożeń występujących przy przewidzianej do wykonywania przez niego pracy.
Lp.
Temat szkolenia
Liczba
godzin*)
1
2
3
Przygotowanie pracownika do wykonywania określonej pracy, w tym w
szczególności:
a) omówienie warunków pracy z uwzględnieniem:
- elementów pomieszczenia pracy, w którym ma pracować
pracownik, mających wpływ na warunki pracy pracownika (np.
oświetlenie ogólne, ogrzewanie, wentylacja, urządzenia
techniczne, urządzenia ochronne),
- elementów stanowiska roboczego mających wpływ na
bezpieczeństwo i higienę pracy (np. pozycja przy pracy,
oświetlenie miejscowe, wentylacja miejscowa, urządzenia
zabezpieczające, ostrzegawcze i sygnalizacyjne, narzędzia,
surowce i produkty),
- przebiegu procesu pracy na stanowisku pracy w nawiązaniu do
procesu produkcyjnego (działalności) w całej komórce
organizacyjnej i zakładzie pracy,
b) omówienie zagrożeń występujących przy określonych czynnościach
na stanowisku pracy, wyników oceny ryzyka zawodowego
związanego z wykonywaną pracą i sposobów ochrony przed
zagrożeniami oraz zasad postępowania w razie wypadku lub
awarii,
c) przygotowanie wyposażenia stanowiska roboczego do wykonywania
określonego zadania
Pokaz przez instruktora sposobu wykonywania pracy na stanowisku pracy
zgodnie z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, z
uwzględnieniem metod bezpiecznego wykonywania poszczególnych czynności i ze
szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne
0,5
Próbne wykonanie zadania przez pracownika pod kontrolą instruktora
4
Samodzielna praca pracownika pod nadzorem instruktora
5
Omówienie i ocena przebiegu wykonywania pracy przez pracownika
Razem:
minimum 8
*) W godzinach lekcyjnych trwających 45 minut.
Ramowy program szkolenia pracodawców wykonujących zadania służby bezpieczeństwa i higieny pracy
Celem szkolenia jest uzyskanie przez uczestników szkolenia wiedzy i umiejętności w zakresie:
a) identyfikacji i analizy zagrożeń zawodowych oraz oceny ryzyka związanego z tymi zagrożeniami,
b) prowadzenia kontroli i oceny stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym przestrzegania przepisów i zasad bhp,
c) organizowania przedsięwzięć mających na celu zapewnienie pracownikom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,
d) metod eliminowania lub ograniczenia oddziaływania na pracowników czynników szkodliwych dla zdrowia i niebezpiecznych,
e) ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych, a także określania niezbędnych działań profilaktycznych,
f) metod i organizacji szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy,
g) popularyzacji problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy.
Szkolenie jest przeznaczone dla pracodawców, którzy na podstawie art. 23711 § 1 Kodeksu pracy będą wykonywali w swoim zakładzie pracy zadania służby bezpieczeństwa i higieny pracy.
Szkolenie powinno być zorganizowane w formie kursu lub seminarium - z uwzględnieniem ćwiczeń oraz z wykorzystaniem odpowiednich pomocy dydaktycznych, w szczególności filmów, tablic, folii do wyświetlania informacji, programów komputerowych, materiałów do ćwiczeń. Uczestnicy szkolenia powinni również otrzymać materiały umożliwiające przyswojenie problematyki objętej programem szkolenia (np. skrypty, przepisy prawne, zestawy ćwiczeń z instrukcjami, zestawy pytań kontrolnych).
Temat szkolenia*)
godzin**)
Regulacje prawne z zakresu prawa pracy dotyczące bezpieczeństwa i higieny
pracy, z omówieniem źródeł prawa międzynarodowego (dyrektyw WE, konwencji
MOP):
a) źródła prawa pracy, w tym z zakresu bezpieczeństwa i higieny
pracy,
b) prawa i obowiązki pracowników i pracodawców w zakresie
bezpieczeństwa i higieny pracy oraz odpowiedzialność za
naruszenie przepisów lub zasad bhp,
c) ochrona pracy kobiet i młodocianych,
d) profilaktyczna ochrona zdrowia pracowników,
e) szkolenie w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy,
f) ogólne i szczegółowe*) przepisy dotyczące bezpieczeństwa i
higieny pracy,
g) świadczenia z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych
oraz z tytułu pracy w warunkach szkodliwych dla zdrowia i
uciążliwych,
h) system oceny zgodności wyrobów, z uwzględnieniem wymagań
bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników,
i) nadzór i kontrola warunków pracy
8
Ergonomia w kształtowaniu warunków pracy (ergonomia koncepcyjna i korekcyjna)
...
bo.dzio