Różne - przepisy.doc

(36 KB) Pobierz

W październikowej KUCHNI

Masy, kremy, ciastka, bułeczki... słowem, maślane specjały

Cudowne jabłka - owoce wiecznej młodości

Na październikowe popołudnie - smakowity podwieczorek

Pomidorowe zupy na różne sposoby

Pyszne ciasta ze śliwkami

Arbuzy - nie tylko dla spragnionych

KUCHNIA

- to się czyta ze smakiem

Konfitury z zielonych pomidorów

1 kg małych zielonych pomidorów, 1 kg cukru,

_______10 dag rodzynek,_______

cienko obrana skórka z 1/2 pomarańczy, 1 kawałek cynamonu (2 cm), po 4 goździki i ziarna ziela angielskiego Pomidory umyć, osaczyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, włożyć do cedzaka i zblanszować, zanurzając na 1-2 min we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.

Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Pomidory wraz ze skórką pomarańczową i przyprawami włożyć do syropu i gotować 3 min. Potem zdjąć z ognia, przykryć ście-reczką i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz wyjąć przyprawy,

dodać rodzynki, zagotować i odstawić. Powtarzać krótkie gotowanie dotąd, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.

Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.

Konfitury z czerwonych pomidorów

1 kg drobnych, twardych i dojrzałych pomidorów,

1,5 kg cukru,

1/2 szklanki rumu,

1 cytryna, po 3-4 goździki i ziarna ziela angielskiego

Pomidory sparzyć, obrać, polać rumem i pozostawić do następnego

dnia. Z cukru i 3 szklanek wody ugotować syrop, włożyć do niego pomidory,

goździki oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu dotąd, aż syrop zgęstnieje. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać gorącą wodą. Z owocu otrzeć skórkę, wycisnąć sok i pod koniec gotowania dodać do konfitur.

Gorące konfitury wkładać do wyprażonych słoików typu twist off. Słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.

Sałatka „Riwiera" ІШ3 4 pomidory (50 dag), 2 cebule (15 dag), 1/2 główki sałaty kędzierzawej, 1 puszka tuńczyka w oleju (18,5 dag), 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki natki pietruszki

SOS

2 łyżki octu balsamicznego,

1 łyżeczka ostrej musztardy,

_______4 łyżki oliwy,_______

szczypta cukru, sól, pieprz

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w krąż-. ki. Sałatę umyć, osaczyć i porozrywać \na mniejsze kawałki. Jajka obrać %  i pokroić w plasterki. Tuńczyka osaczyć i podzielić na kawałki. Wszystkie składniki ułożyć de-\         i  koracyjnie w sala-

terce lub pucha

kach.

v

Przygotować sos: ocet wymieszać z musztardą, przyprawami i oliwą.

Sałatkę polać sosem oraz posypać natką pietruszki.

(4 porcje)

Pomidory

z farszem anchois

2 pomidory (20 dag);

do przybrania: 4 filety anchois

FARSZ ______2 łyżki bułki tartej,______

1 żółtko,

1 filet anchois, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki oliwy,

1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz

Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć (miąższ zachować).

Przygotować farsz: czosnek obrać, zmiażdżyć. Miąższ z pomidorów i filet anchois posiekać. Przygotowane składniki wymieszać z pozostałymi. Doprawić solą oraz pieprzem.

Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przestudzone przybrać anchois.

Podawać ciepłe.

(2 porcje)

Gniazdka makaronowe

10 dag makaronu nitki,

3 pomidory (30 dag),

4 pieczarki (5 dag),

20 dag twarożku ziarnistego

wiejskiego, 4 łyżki oleju,

1 łyżka posiekanej_____

świeżej bazylii,

_________sól, pieprz;_________

do przybrania^g plasterków salami7ligtki bazylii

Makaron ugotować w posolonym wrzątku, osaczyć i ostudzić. Uformować z niego 8 gniazdek, obsmażyć na rozgrzanym oleju, osaczyć i trzymać w ciepłym miejscu.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i również pokroić w plasterki. Twarożek wymieszać z bazylią, solą i pieprzem. Salami pokroić w paseczki. Na gniazdkach rozłożyć plastry pomidorów i pieczarek oraz porcje twarożku. Przybrać salami i bazylią.

(8 porcji)

Sałatka z pomidorami Щ i awokado

_____2 awokado (60 dag),_____

3 pomidory (25 dag),

______2 cebule (15 dag),______

______3 jajka przepiórcze,______

2 łyżki natki pietruszki

SOS 3 łyżki oleju słonecznikowego,

1 łyżka soku z cytryny, ^jjyżeczka ostrej musztardy, 6 czarnych oliwek, sól, pieprz Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem i musztardą, doprawić solą i pieprzem.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić

w krążki. Jajka przepiórcze ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i każde przekroić na pół. Awokado umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, owoce obrać i pokroić w kostkę.

Pomidory połączyć z cebulą, jajkami, oliwkami i awokado. Polać sosem i starannie wymieszać.

Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki.

[4 porcje)

Pomidory nadziewane twarogiem

8 pomidorów (1,2 kg); do wysmarowania formy:

2 łyżki oliwy

NADZIENIE

10 dag tłustego sera

twarogowego, 2 jajka,

10 czarnych oliwek bez pestek,

2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku

z cytryny, 2 cebulki dymki ze szczypiorem, sól, pieprz

Pomidory umyć, ściąć czubki, owoce wydrążyć (miąższ wykorzystać do zupy lub sosu) i osaczyć na sitku.

Przygotować nadzienie: cebulki umyć, obrać i posiekać ze szczypiorem. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Ser utrzeć z jajkami na gładką masę, dodać cebulkę, czosnek, oliwki, sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszać.

Pomidory napełnić nadzieniem, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Podawać z białym pieczywem.

(4 porcje)

Pomidory nadziewane szynką

_____8 pomidorów (1 kg),

2 łyżki masła, sól, pieprz

NADZIENIE

15 dag szynki wędzonej,

1 puszka koncentratu

pomidorowego (7 dag),

15 dag sera tylżyckiego,

__________sól, pieprz

Pomidory umyć, osaczyć, ściąć czubki, a owoce wydrążyć, i posypać w środku solą oraz pieprzem i włożyć do lodówki na 30 min.

Przygotować nadzienie: ser zetrzeć na tarce. Szynkę zemleć, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i , serem, doprawić so-  i i pieprzem.

Pomidory na- I pełnić nadzieniem, li włożyć do naczynia ^ żaroodpornego, przykryć ściętymi czubkami, skropić stopionym masłem i zapiekać 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC.

(4 porcje)

Pomidory duszone w śmietanie

_____7 pomidorów (1 kg),_____

4 cebule (25 dag), 3 ząbki

czosnku, 3/4 szklanki śmietany

18-procentowej, 3 łyżki natki

pietruszki, 3 łyżki masła,

szczypta tymianku, sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać i dusić 3 min na maśle. Dodać pomidory oraz przyprawy i dusić na małym ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki.

(6 porcji)

Kurczak tapado  Ш§Р

_____1 kurczak podzielony

na części (1,3 kg), 3 obrane

pomidory (50 dag), 1 pokrojona

cebula (8 dag), 2 posiekane

ząbki czosnku, 20 zielonych

_____oliwek, 12 kaparów,_____

16 obranych i drobno

pokrojonych migdałów, 3 łyżki

rodzynek, 1/2 szklanki oliwy,

3 łyżki sherry, 1 kawałek

cynamonu (3 cm), 4 goździki, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 gałązka tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Kawałki kurczaka podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, oliwki, kapary, migdały, rodzynki, cynamon,

goździki, ziarna pieprzu, zioła, liście laurowe oraz sól, po 3 min włożyć mięso i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na 2 min przed końcem duszenia wlać sherry, przyprawić solą i pieprzem.

Kurczaka podawać w wieńcu z ryżu ugotowanego na sypko, z sosem, w którym się dusi

(8 porcji)

Pomidorowy koktajl witaminowy 10 pomidorów (80 dag),

1 jabłko (15 dag), 3 łodygi selera naciowego,

10 kostek lodu,

1/2 łyżeczki słodkiej papryki, ________sól, pieprz________

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazda nasiennego. Gałązki selera umyć, odciąć listki (zostawić do przybrania), a łodygę obrać z włókien, pokroić w plasterki i zmiksować z pomidorami, jabłkiem oraz kostkami lodu. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Koktajl wlać do wysokich szklanek i przybrać listkami selera.

(4 porcje)

Danie meksykańskie 60 dag mięsa wołowego,

1 szklanka czerwonej fasoli, 1/2 szklanki kukurydzy,

3 cebule (30 dag), 1 ząbek czosnku, 2 czerwone

papryki (40 dag),

І

 

'     %    Г

щвшррдтар**

 

^ -^ ■■*-

 

б &«.« ? IHe-a <кЪ-\к%Ж    •ь'лгп'А.

^v

'           7

3 pomidory (45 dag),

1 papryczka chili, 4 łyżki smalcu,

2 łyżki mielonej słodkiej papryki, __________sól, pieprz__________

Fasolę umyć, moczyć przez

noc, a następnie ugotować na pół-twardo w tej samej wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem soli, i przecedzić (wodę od gotowania zostawić). Mięso umyć, osaczyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.

W dużym rondlu mocno rozgrzać smalec i usmażyć mięso, dodać cebulę, czosnek oraz pomidory. Potrawę dusić 10 min, następnie podlać wodą od gotowania fasoli, doprawić mieloną papryką oraz solą i dusić jeszcze 2 godz. Papryki i papryczkę chili umyć, oczyścić

z gniazd nasiennych, pokroić w paski i wraz z kukurydzą oraz fasolą dodać do potrawy na 30 min przed końcem duszenia. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z białym pieczywem. Potrawę można zaprawić czerwonym winem lub śmietaną.

(4-6 porcji)

Ragout z ogona  Щ wołowego z pomidorami 1 kg ogona wołowego, 10 dag surowego boczku,

4 pomidory (50 dag),

3 łodygi selera naciowego,

1 cebula (10 dag), 1 ząbek

czosnku, po 1 szklance

2 szklanki

wywaru z mięsa, po 1 łyżce łagodnej przyprawy

bulionu i białego wytrawnego

wina, 2 łyżki koncentratu

pomidorowego, 1 łyżka natki

pietruszki, sól, pieprz

Mięso umyć, osaczyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, oczyścić z włókien i skośnie pokroić na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać cebulę, czosnek oraz mięso, smażyć 5 min, a następnie wlać wino i dusić około 2 godz. na małym ogniu, podlewając bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Na 30 min przed końcem duszenia dodać seler, a na 10 min przed końcem włożyć pomidory i natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.

Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, przybraną listkami selera.

(4-6 porcji)

curry i słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, sól, pieprz

Cebule i czosnek obrać i posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć 5 min. Wsypać przyprawy, wlać wywar i gotować 45 min pod przykryciem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Duże pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, razem z ziemniakami dodać do mięsa i dusić 20 min. Pomidorki koktajlowe umyć. Por oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i z małymi pomidorkami włożyć do potrawy na 3 min przed końcem duszenia.

(4 porcje)

,    >

Ж

              \ кия ^H              *' 4»

Jagnięcina  d3 w pomidorach 75 dag łopatki jagnięcej,                            im

6 pomidorów (50 dag),                            ' A\ t

25 dag pomidorków                           

koktajlowych, 3 cebule (20 dag),                           

3 ząbki czosnku,                           

4 ziemniaki (25 dag),                           

10 dag białej części pora,                           

Jesienny bigos

50 dag świeżej kapusty,

_________1 kg cukinii,_________

_____1 bakłażan (30 dag),_____

______3 papryki (45 dag),______

3 pomidory (45 dag),

3 cebule (30 dag), 5 ząbków czosnku, 1 łyżka oleju,

1 łyżeczka natki pietruszki, _______2 łyżki koperku,_______

kminek, bazylia, sól, pieprz

Warzywa umyć i oczyścić. Bakłażan pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 20 min, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Papryki i pomidory pokroić na ćwiartki, cukinie - w kostkę. Cebule i czosnek posiekać. Warzywa, prócz pomidorów, włożyć do dużego garnka z rozgrzanym olejem i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pomidory, przyprawy, natkę pietruszki i koperek.

(6 porcji)

Danie  B^ jednogarnkowe po bałkańsku 50 dag wieprzowiny bez kości,

3 szklanki bulionu z kostki,

20 dag ryżu długoziarnistego,

_____2 papryki (35 dag),_____

4 pomidory (40 dag),

______1 papryczka chili,

3 cebule (30 dag),

1 ząbek czosnku, 2 łyżki

koncentratu pomidorowego,

4 łyżki oleju, 2 łyżeczki

sól, pieprz; do przybrania: gałązki natki pietruszki

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin