Naleśniki po węgiersku- palacsinata
Początek formularza
Dół formularza
Napisał Gaździna
Składniki: ciasto naleśnikowe: • 35 dag. maki. • 1/2litra mleka. • 3 jajka. • 1 łyżka oleju. • szczypta soli. Składniki na ciasto wymieszać mikserem. Usmażyć . Nadzienie: • 6 łyżek dżemu morelowego. • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich. • skórka z cytryny • 1 tabliczka czekolady. • 5 dag. kakao. • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki. • 1 łyżka masła. • 10 dag. cukru. Usmażone naleśniki posmarować dżemem wymieszanym z orzechami włoskimi i skórką z cytryny. Poskładać w chusteczkę i trzymać w cieple. Na małym płomieniu w garnku stopić czekoladę, dodać kakao, śmietankę, masło i cukier, zagrzać, polać naleśniki. Podgrzać w garnuszku 2 kieliszki rumu, polać naleśniki, zapalić.
A-n-i-t-a