Powidła z węgierek.pdf

(31 KB) Pobierz
Powidła z węgierek
Składniki
Przepis
śliwki węgierki w dowolnej ilości
Śliweczki umyć, powyciągać z nich pestki (powinny
cukier
ładnie odchodzić) i wrzucić wszystkie do dużego
garnka (śliweczki, nie pesteczki). Dusić na jak
najmniejszym ogniu aż się rozpadną. Jak już będą
miękkie to można im pomóc się rozciapać specjalną
nakładką na mikser do rozdrabniania warzyw i
owoców.
Zrobienie dobrych powideł trwa dosyć długo, nawet
więcej niż jeden dzień. Ważne jest, żeby na
początku nie dodawac cukru, bo inaczej wszystko
nam się przypali. Kiedy masa jest ciemna, jednolita i
gęsta rozmieszać z taką ilością cukru, żeby nam
smakowało (można też wcisnąć odrobinę soku z
cytryny, ale niekoniecznie).
Pozostaje tylko rozłożyć gorące powidła do
słoiczków, mocno je zakręcić i odstawić na jakiś czas
do góry dnem. Albo wszystko zjeść od razu. Jak
wolicie. Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin