Chleb mleczny-na zakwasie.doc

(97 KB) Pobierz
Chleb mleczny (na zakwasie)

Chleb mleczny (na zakwasie)

Składniki:

·         1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego

·         2/3 szklanki mleka

·         1/4 szklanki wody źródlanej

·         2 łyżki roztopionego masła

·         1 łyżka cukru

·         1 łyżka soli

·         3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

·         1 łyżeczka drożdży 

Na wierzch:

·         1 jajko

·         2 łyżki słodkiej śmietanki

·         nasiona do posypania

Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.

Metoda manualna:

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

Metoda maszynowa:

Wlać do maszyny wszystkie płyny, razem z zakwasem. Następnie składniki sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program 'dough' do wyrabiania ciasta. Zostawić w maszynie do końca programu, do wyrośnięcia.

Następnie:

Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piekę dłużej o 5 minut niż 2 małe). Studzić na kratce.

chleb mleczny (na zakwasie)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin