Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem-na zakwasie.doc

(225 KB) Pobierz
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (na zakwasie)

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (na zakwasie)

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (na zakwasie)   Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (na zakwasie)

Składniki na 1 bochenek:

Na ziarno:
- 35g siemienia lnianego

- 100g wody

 

Na zaczyn:

- 75g mąki pszenne

- 90g wody

- 2 łyżki zakwasu

 

Na ciasto chlebowe:

380g maki pszennej

40g maki żytniej

60g uprażonych ziaren słonecznika

30g uprażonych ziaren siemienia lnianego

175g wody

18g (1 łyżka) soli

130g namoczonego siemienia lnianego

170g zaczynu

Przygotowanie i pieczenie:

W dzień poprzedzający pieczenie zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.

Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie około 3 minut, ręcznie do 10 minut. Ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody – ciasto powinno być średnio ścisłe i jeszcze raz krótko zagnieść. Ciasto zostawić do odpoczęcia'na ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.

Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania (ja pozostawiłam do wyrastania w głębokiej formie o wymiarach 13 x 27 cm i w niej piekłam).

Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin. Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleb jest dobrze wyrośnięty.

Chleb wyjąć, naciąć delikatnie. Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin