PODSTAWY DIETETYKI- EGZAMIN
Odpowiedzi poprawne i odpowiedzi poprawne i odpowiedzi poprawne
pytania z poza naszego materiału
WAŻNE: w pytaniach z ’07 pojawiło się wiele dotyczących: Przewlekłej ch. Nerek, Dializ, Ludzi starszych i Biegunek i innych ch. przewodu pok których tu brak! Niżej przytoczone pytania stanowiły na egzaminie od ok 30 do60 wszystkich pytań na teście w zależności od wersji!!
1.W diecie ubogoenergetycznej podaż energii powinna być zmniejszona co najmniej o:
a) 10%
b)25%
c)50%
d)75%
2. Wskaźnik BMI oblicza się dzieląc:
a)masę ciała przez wzrost
b)masę ciała do kwadratu przez wzrost
c)masę ciała do kwadratu przez wzrost do kwadratu
d)masę ciała przez wzrost do kwadratu
3. Otyłość przerostowa oznacza:
a)zwiększenie objętości adypocytów
b)zwiększenie ilości adypocytów
c)zarówno zwiększenie ilości jak i wypełnienia adypocytów
d)żadnej z tych nieprawidłowości
4.Oporność na insulinę w otyłości brzusznej rozwija się na skutek:
a)hamowania wychwytu insuliny w wątrobie przez lipidy uwalniane do żyły wrotnej przez trzewną tkankę tłuszczową
b) hamowanie uwalniania insuliny w trzustce przez lipidy uwalniane do krwi obwodowej przez podskórną tkankę tłuszczową
c)zwiększonego uwalniania katecholamin i kortyzolu pod wpływem podwyższonego poziomu lipidów we krwi obwodowej
d)zmniejszenia wiązania insuliny w tkankach obwodowych spowodowanych hipoglikemią i hiperlipidemią
5.Otyłość brzuszna u kobiet stwierdza się, gdy przy BMI ponad 25 stosunek obwodu talii do obwodu bioder przekracza:
a)0,88
b)0,83
c)0,95
d)1,10
6.Tłuszcze pożywienia wchłaniają się:
a)do chłonki i najpierw metabolizowane są w wątrobie a potem w tkankach obwodowych
b)do krwi i najpierw metabolizowane są w wątrobie a potem w tkankach obwodowych
c)do krwi i najpierw metabolizowane są w tkankach obwodowych a potem w wątrobie
d)do chłonki i najpierw metabolizowane są w tkankach obwodowych a potem w wątrobie
7.Pobudzenie układu współczulnego powoduje zwiększenie w tkance tłuszczowej:
a)lipolizy poprzez wzrost wydzielania insuliny i hamowanie wydzielania katecholamin
b)lipogenezy poprzez wzrost wydzielania insuliny i hamowanie wydzielania katecholamin
c)litogenezy poprzez hamowanie wydzielania insuliny i wzrost wydzielania katecholamin
d)lipolizy poprzez hamowanie wydzielania insuliny i wzrost wydzielania katecholamin
8.W dietach niskoenergetycznych udział energii z białka w stosunku do zwykłej racji pokarmowej powinien być:
a)podwyższony
b)zmniejszony
c)podobny
d)nie ma znaczenia
9. Adypocyty wydzielają do krwi następujące hormony:
a)TNF, leptynę, IGF-1 i angiotensynę
b)cytokiny, tyroksynę, prostaglandyny i katecholaminy
c)insuline, leptynę, angiotensynę i TNF
d)estrogeny, leptynę, IGF-1 i hormon wzrostu
10. W normalnych warunkach przez ścianę naczynia krwionośnego przenikają:
a)HDL-e i LDL-e
b)chylomikrony i VLDL-e
c)HDL-e i VLDL-e
d)nie przenikają żadne lipoproteidy
11. Chylomikrony w warunkach prawidłowych powstają przede wszystkim w:
a)wątrobie
b)enterocytach jelitowych
c)adypocytach
d)we krwi z degradacji innych lipoproteid
12. Usuwanie cholesterolu z krążenia do wątroby odbywa się poprzez:
a)frakcje HDL
b)remnanty chylomikronów
c)frakcje IDL i LDL
d)wszystkie te lipoproteidy
13. LDL dostarcza cholesterol do komórek poprzez
a)wiązanie z receptorem B,E
b)endocytozę
c)scavenger receptor
d)wszystkie te mechanizmy
14. Główną funkcją apo D jest:
a)aktywacja LCAT (acylotransferaza lecytyna:cholesterol)
b)aktywacja LPL (lipaza lipoproteinowa)
c)wiązanie z receptorami B,E
d)transport wolnego cholesterolu między lipoproteidami
15.Pożądany poziom cholesterolu całkowitego we krwi wynosi:
a)poniżej 200 mg/dl
b)poniżej 250 mg/dl
c)poniżej 300 mg/dl
d)poniżej 350 mg/dl
16.Kolejny etap powstawania ogniska miażdżycowego to:
a)nacieczenie tłuszczowe, etap powikłań blaszki miażdżycowej, etap blaszki włóknistej
b)etap blaszki włóknistej, nacieczenia tłuszczowe, etap powikłań blaszki miażdżycowej
c)nacieczenie tłuszczowe, etap powikłanej blaszki miażdżycowej, etap blaszki włóknistej
d)nacieczenie tłuszczowe, etap blaszki włóknistej, etap powikłanej blaszki miażdżycowej
17. Kwasy tłuszczowe omega 6 mają podwójne wiązanie przy 6 węglu licząc od grupy:
a)karboksylowej i jest nim kwas linolowy
b)metylowej i jest nim kwas linolenowy
c)karboksylowej i jest nim kwas linolenowy
d)metylowej i jest nim kwas linolowy
18. prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych do wielonienasyconych w diecie powinien wynosić:
a)1:1:1
b)1:1:2
c)1:1,5:0,3-0,6
d)1:2:1
19.W cukrzycy typu II występuje:
a)bezwzględny niedobór insuliny
b)wiązanie insuliny przez składniki krwi
c)oporność tkanek na insulinę
d)nadmierne usuwanie insuliny przez wątrobę
20. Glukozuria (próg nerkowy) występuje, gdy stężenie glukozy we krwi przekroczy:
a)250 mg%
b)200 mg%
c)180 mg%
d)140 mg%
21. W cukrzycy insulinozależnej (typ I) może wystąpić:
a)hiperglikemia, hiperinsulinomia i kwasica ketonowa
b)hiperglikemia, hipoinsulinemia i kwasica ketonowa
c)hiperglikemia, hiperinsulinomia bez kwasicy ketonowj
d)hipoglikemia, hipoinsulinemia i kwasica ketonowa
22. Retinopatia cukrzycowa jest to;
a)zaburzenie funkcjonowania siatkówki prowadzące do ślepoty
b)zaburzenia funkcjonowania siatkówki prowadzące do nie rozróżniania barw
c)zaburzenie funkcjonowania nerek prowadzące do zespołu nerczycowego
d)zaburzenia funkcjonowania nerek prowadzące do nerczycy
23.Insulinooporność może wynikać z:
a)nieprawidłowej struktury cząsteczki insuliny
b)wady strukturalnej lub czynnościowej receptorów komórkowych
c)wad enzymów metabolizmu komórkowego glukozy
d)zniszczenia komórek B wysp trzustki w wyniku autoimmunizacji
24.W diecie stosowanej w leczeniu cukrzycy ilość cukru ogranicza się do:
a)15 g dziennie
b)30 g dziennie
c)50 g dziennie
d)eliminuje się całkowicie
25.Kolejne etapy produkcji insuliny to:
a)preproinsulina, odczepienie polipeptydu C, proinsulina, insulina
b)proinsulina, odczepienie polipeptydu C, preproinsulina, insulina
c)preproinsulina, odczepienie polipeptydu C, insulina
d)preproinsulina, proinsulina, odczepienie polipeptydu C, insulina
26. Limfocyty T pochodzą:
a)bezpośrednio z komórek macierzystych szpiku
b)z komórek macierzystych szpiku po dojrzewaniu w grasicy
c)z komórek macierzystych szpiku po dojrzewaniu w płodowej wątrobie i śledzionie
d)z fibrocytów tkanki łącznej włóknistej luźnej
27.Granulocyty obojętnochłonne niszczą obce komórki poprzez:
a)fagocytozę
b)uwalnianie enzymów proteolitycznych
c)wydzielanie silnych substancji utleniających
d)uwalnianie przeciwciał
28. Przeciwciała wytwarzane są przez:
a)komórki plazmatyczne powstałe z zaktywowanych limfocytów T
b)komórki plazmatyczne powstałe z zaktywowanych limfocytów B
c)bezpośrednio przez zaktywowane limfocyty B
d)bezpośrednio przez zaktywowane limfocyty T
29.Limfocyty B dzielą się na:
a)limfocyty pamięci i komórki plazmatyczne
b)limfocyty pamięci i cytotoksyczne
c)limfocyty pamięci, sopresorowe i cytotoksyczne
d)limfocyty pamięci, sopresoowe, cytotoksyczne i naturalnie niszczące
33.Fizjologiczne zmiany adaptacyjne w okresie ciąży polegają m.in. na:
a)zmianie aktywności endokrynnej
b)wzroście zdolności wchłaniania w przewodzie pokarmowym
c)zwiększeniu objętości krwi i wymiany gazowej w płucach
d)stałym wzroście apetytu
34. Całkowity koszt energetyczny ciąży wynosi ok.:
a)150000kcal
b)120000kcal
c)85000kcal
d)50000kcal
35. Ogólne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wzrasta:
a)bardziej w czasie ciąży niż w czasie laktacji
b)bardziej w czasie laktacji niż w czasie ciąży
c)w jednakowym stopniu w czasie ciąży i laktacji
d)nie zmienia się w czasie ciąży i laktacji
36. Zmiany endokrynne w czasie laktacji polegają m.in. na:
a)wzroście wydzielania prolaktyny, oksytocyny, glukokortykoidów a spadku progesteronu i insuliny
b)spadku wydzielania prolaktyny, oksytocyny, glukokortykoidów a wzroście progesteronu i insuliny
c)wzroście wydzielania insuliny, glukokortykoidów a spadku progesteronu, prolaktyny, oksytocyny
d)wzroście wydzielania prolaktyny, oksytocyny, progesteronu a spadku insuliny i glukokortykoidów
37. W zakresie tłuszczów mleka kobiecego w stosunku do krowiego charakteryzuje się:
a)większą zawartością tłuszczu ogółem
b)większą zawartością NNKT
c)większą zawartością długołańcuchowych kwasów tłuszczowych
d)lepszą strawnością i wchłanianiem
38. Białkomocz występuje, gdy dobowa, lość wydalanego z moczem białka przekracza:
a)10mg
b)30mg
c)70mg
d)100mg
39. W mocznicy dochodzi do:
a)wzrostu poziomu produktów przemiany azotowej (mocznika) we krwi
b)zaburzeń gospodarki wodno- elektrolitowej (kwasica i obrzęki)
c)niedokrwistości i nadciśnienia
d)wzrostu poziomu lipidów i cholesterolu we krwi
40. Zespół nerczycowy może wystąpić w przebiegu:
a)kłębuszkowego zapalenia nerek
b)ostrej miąższowej niewydolności nerek
c)przewlekłej niewydolności nerek
d)we wszystkich tych chorobach
41. Modyfikacje dietetyczne w chorobach nerek dotyczą przede wszystkim:
a)podaży białka
b)podaży sodu
c)podaży płynów
d)podaży witamin
42. Nadkwaśność soku żołądkowego może występować w:
a)ostrym zapaleniu żołądka
b)w początkowym okresie przewlekłego zapalenia żołądka
c)w chorobie wrzodowej
d)we wszystkich przypadkach
43.W zaparciach nawykowych atonicznych stosujemy dietę:
a)płynną ścisłą lub wzmocnioną
b)łatwostrawną
c)wysokoresztkową
d)wysokobialkową
44. Biegunka polega na:
a)zwiększeniu częstości wypróżnień ponad 3 dziennie
b)zwiększeniu zawartości wody w kale
c)zwiększenie objętości wypróżnien
d)występowaniu wszystkich tych nieprawidłowości
45. Ośrodek głodu i łaknienia znajduje się w:
a)w podwzgórzu
b)w korze mózgowej
c)w rdzeniu kręgowym
d)w tkance tłuszczowej
46. Za otyłość uważa się zwiększenie masy ciała ponad masę należną o:
a)100%
b)120%
c)150%
d)200%
47. W stosunku do tłuszczu podskórnego trzewna tkanka tłuszczowa wykazuje:
a)zmniejszoną aktywność lipolityczną
b)zwiększona aktywność lipolityczną
c)zwiększoną litogenezę
d)nie wykazuje żadnych różnic
48. W otyłości brzusznej stwierdza się:
a)hiperlipidemię
b)hiperinsulinomię i hiperglikemię
c)podwyższone ciśnienie krwi
d)wszystkie te nieprawidłowości
49. Otyłość brzuszną u mężczyzn stwierdza się gdy przy BMI ponad 25 obwód w tali wynosi:
a)80cm
b)88cm
c)95cm
d)102cm
50. Pobieranie kwasów tłuszczowych przez adypocyty katalizuje:
a)lipaza lipoproteinowa zlokalizowana w śródbłonku naczyń krwionośnych tkanki tłuszczowej
b)lipaza lipoproteinowa zlokalizowana w adypocytach
c)lipaza lipoproteinowa hormonozależna zlokalizowana w adypocytach
d)lipaza lipoproteinowa hormonozależna zlokalizowana w śródbłonku naczyń krwionośnych włoskowatych tkanki tłuszczowej
51. Lipaza hormonozależna hamowana jest głównie przez:
a)insulinę i glukokortykoidy
b)katecholaminy i glukagon
c)hormon wzrostu i prostaglandyny
d)tyrosynę i leptynę
52. Największym czynnikiem wywołującym głód i zwiększającym spożycie jest:
a)insulina
b)leptyna
c)neuropeptyd Y
d)hormony sterydowe
53. Efekt jo-jo oznacza, że w stosunku do masy ciała osiągniętej po kuracji odchudzającej następuje:
a)wzrost masy ciała ponad początkowa ze wzrostem % zawartości tłuszczu w ciele
b)wzrost masy ciała ponad początkową ze spadkiem % zawartości tłuszczu w ciele
c)wzrost masy ciała ale poniżej początkowej ze wzrostem % zawartości tłuszczu w ciele
d)wzrost masy ciała ale poniżej początkowej bez zmiany % zawartości tłuszczu w ciele
54. Podaj prawidłowe uszeregowanie lipoproteid wg malejącego stosunku białka do lipidów:
a)HDL, LDL, VLDL, chylomikrony
b)chylomikrony, VLDL, LDL, HDL
c)VLDL, LDL, HDL, chylomikrony
d)chylomikrony, HDL, VLDL, LDL
55. VLDL w warunkach prawidłowych powstaje przede wszystkim w:
56. Główna funkcją chylomikronów jest:
a)rozprowadzenie w organizmie wchłoniętych tłuszczów pożywienia
b)dostarczenie endogennych trójglicerydów do tkanek obwodowych
c)dostarczenie cholesterolu do tkanek obwodowych
d)odprowadzenie cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby
57.HDL wiąże się komórkami za pośrednictwem;
a)receptora B,E
b)receptora AI, A...
renuta