Szynka z dzika.pdf
(
61 KB
)
Pobierz
Szynka z dzika
Składniki:
szynka z dzika ok. 5 kg
Składniki zaprawy:
35 dag soli, 1 dag saletry, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 dag kolendry,
kilka goździków i liści laurowych, czubata łyżka cukru (w lecie cukru nie dawać), 5 ząbków
czosnku.
Sposób przygotowania:
Szynkę umyć, połowę zmiażdżonych przypraw, soli i saletry wetrzeć w mięso. Ułożyć natartą
szynkę ciasno w kamionkowym (lub nieuszkodzonym emaliowanym) naczyniu, przykryć
drewnianym czystym i sparzonym denkiem, obciążyć (najlepiej odważnikiem) i pozostawić w
temperaturze pokojowej przez 2 dni. Zagotować 2,5 l wody z pozostałą połową przypraw i saletry,
wystudzić i wstrzykiwać równomiernie w mięso przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w
okolice kości. Resztą zalewy zalać mięso i przenieść je do chłodnego (+4 do +8°C) pomieszczenia.
Peklować 3-4 tygodnie, przewracając mięso co 2 dni. W tym czasie przekładać kilkakrotnie mięso,
odwracając je na wszystkie strony. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć w wodzie przez kilka
godzin. Sposób wędzenia: Szynkę obsuszyć przez 1 dzień, a następnie zawiesić do wędzenia.
Wędzić w dymie 32-40°C przez 3 dni, 2 razy na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu
wędzenia do paleniska dodać trochę jałowca.
Plik z chomika:
jac1123
Inne pliki z tego folderu:
Kiełbasa domowa z dzika.pdf
(126 KB)
Kiełbasa domowa z dzika1.pdf
(61 KB)
Kiełbasa Stefana.pdf
(116 KB)
Kiełbasa swojska z dzika.pdf
(1180 KB)
Kiełbasa z dzika wg Zibiego.pdf
(855 KB)
Inne foldery tego chomika:
## Nalewki zdrowotne
@ PORADNIKI BUDOWLANE
■ ANGIELSKI+
■ NIEMIECKI+
◄ Kroniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin