Serwowanie wina
Podawanie, serwowanie wina białego i czerwonego. Dekantacja wina.
Kolejność czynności podczas serwowania win czerwonych:1. Prezentować butelkę wina z lewej strony na złożonej serwetce.2. 2.Otwierać butelkę na stoliku sommoliera zawsze w miejscu widocznym dla gościa.3. Naciąć nożem otwieracza kelnerskiego folię otaczającą szyjkę butelki tuż pod pierścieniem.4. Odciętą część folii odłożyć na przygotowane talerze.5. Wytrzeć korek oraz szyjkę serwetką.6. Wkręcić korkociąg w szyjkę tak aby nie przedziurawić korka z drugiej strony.7. Oprzeć ramię korkociągu na szyjce butelki i bardzo powoli wyciągnąć korek.8. Kończąc wyciąganie korka pomagając sobie palcami prawej ręki.9. Sprawdzić zapach i jakość korka, zdjąć korek z korkociągu a następnie odłożyć go na talerzyk.10. Talerzyk z korkiem podać zamawiającemu wino by mógł sprawdzić stan i autentyczność korka.11. Wytrzeć szyjkę butelki serwetką.12. Niewielką ilość, ok. 20 ml nalać do przygotowanego kieliszka.13. Przeprowadzić szybką i precyzyjną degustację stojąc profilem do gościa.14. Nalać wino do kieliszka osobie, która składała zamówienie aby zaakceptowała je.15. Po aprobacie należy nalać wino pozostałym gościom, a na koniec powrócić i uzupełnić winem kieliszek osobie składającej zamówienie. W 99% jest to zawsze mężczyzna. 16. Podczas nalewania wina nie należy zasłaniać etykiety na butelce natomiast lewą rękę z serwetką trzymać za plecami.17. Po napełnieniu każdego kieliszka winem należy dyskretnie wytrzeć butelkę szyjki serwetką (żeby nie pobrudzić obrusa).18. Butelkę z winem należy pozostawić zawsze na stole.W przypadku białych win:Wina białe i różowe podaje się schłodzone i podczas serwisu przetrzymuje w przygotowanych kubełkach z lodem. Kubełek z lodem służy wyłącznie do utrzymywania wina w odpowiedniej temperaturze. Schładzanie wina w kubełku z lodem i wodą oraz dodatkiem soli kuchennej w celu gwałtownego obniżenia temperatury chłodzenia jest niezwykle szkodliwe dla win i może mieć wpływ na jego późniejsza jakość.Dekantacja – jest to zespół czynności związanych z serwisem wielkich win starzonych w butelkach.Celem dekantacji jest:1. oddzielenie wina od jego osadu2. napowietrzenie winaDekantację przeprowadza się w wielu etapach. Każdy z nich jest realizowany z największą starannością na stoliku sommoliera zawsze w miejscu widocznym dla gościa.Kolejność czynności podczas dekantacji win:1. Przygotować stół oraz sprzęt do przeprowadzania dekantacji:- karafka do wina- kieliszek do degustacji- świecznik z bezzapachową białą świecą- zapałki- korkociąg- dwa talerzyki2. Przynieść butelkę unikając wstrząsów i umieścić ją w koszyku do win etykietą do góry.3. Zaprezentować osobie zamawiającej wino w koszyczku oraz przedstawić je podając:- nazwę wina- klasyfikację producenta i rocznik4. Nożem otwieracza kelnerskiego usunąć folię z szyjki butelki.5. Wytrzeć korek oraz szyjkę butelki serwetką.6. Wkręć korkociąg w środek korka nie dziurawiąc go z drugiej strony.7. Sprawdzić zapach i jakoś korka, zdjąć korek z korkociągu a następnie odłożyć go na talerzyk.8. Talerzyk z korkiem podać zamawiającemu wino by mógł sprawdzić stan i autentyczność korka.9. Wytrzeć szyjkę butelki z zewnątrz i wewnątrz serwetka.10. Nie wyciągając butelki z koszyczka, nalał niewielką ilość wina z karafki w celu przepłukania jej.11. Po przepłukaniu karafki przelać wino z karafki do przygotowanego kieliszka.12. Przeprowadzić szybka degustację stojąc profilem do gościa.13. Zapalić świeczkę.14. Wyjąc ostrożnie i delikatnie butelkę z koszyka.15. Butelka w dalszym ciągu pozostaje przechylona.16. Zbliżyć butelkę z winem do karafki i ostrożnie przelać tak aby światło świecy przechodziło ramie butelki. To pozwoli zauważyć zbliżający się osad wina.17. Przelać wino aż do dostrzeżenia oznak osadu.18. Sprawdzi przejrzystość wina w karafce nad światłem świecy.19. Nalać wino do kieliszka osobie która składała zamówienie aby zaakceptowała je.Po aprobacie nalać wino pozostałym gościom na koniec powrócić i uzupełni kieliszek wina osobie składającej zamówienie.20. Po nalaniu każdego kieliszka wina należy dyskretnie wytrzeć szyjkę karafki serwetką, a następnie pozostawić karafkę z winem na stole gościa.Zgasić świecę bez zdmuchiwania oraz odprowadzić stół sommoliera.
anetapietraszewska