Nalewki_Domowej_Roboty.pdf
(
6141 KB
)
Pobierz
NALEWKI
DOMOWEJ
ROBOTY
~B.1/2
ZA TYDZIEt' :
ALEWKO\\
E \\ lU \CH,
Z ECZO
)
,Z
)
Cli
(
ORYCJ
AL, )CIl
PRZ)
PI{ \~. IH.RBATL
el
KI
Bezpłatny dodatek do
"Gazety
Wyboraej" z 22-23 września 2007 r. Redaktor prowadzący: Dorota Pr6chniewia.
Infolinia
0·801-130·000
1
1 KG
DOJRZAŁYCH WĘGIEREK
30 DAG
CUKRU
1
1/2
L
SPIRYTUSU
1
1/2
L
WÓDKI
1
Śliwki przekrój na polówki, usuń pestki.
Zalej wódką i spirytusem.
Odstaw
na 4-5 tygodni.
Wsyp cukier, odstaw na 3-4 tygodnie.
Zlej płyn, przefiltruj i odstaw
na 3 miesiące.
Gorzka
ziołowa
1/2
ŁYŻECZKI
SUSZONYCH OWOCÓW JAŁOWCA
1
1/2
ŁYŻECZKI
ZIAREN CZARNEGO
PIEPRZU
1
1/2
ŁYŻECZKI
CZARNEGO KMINKU (CZARNUSZKI)
1
1/2
ŁYŻECZKI
GOŻDZIKÓW
11
ŁYŻECZKA
LISTKÓW MAJERANKU
1
1 ŁYŻECZKA
LISTKÓW
MIĘTY PIEPRZOWEJ
1
1 ŁYŻECZKA
LISTKÓW TYMIANKU
1
1/2
ŁYŻECZKI
STARTEJ
I
WYSUSZONEJ
SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
1
1 L
WÓDKI
Jalowiec, pieprz, kminek i goździki
lekko
rozbij tłuczkiem.
Dodaj
zioła, skórkę pomarańczową i zalej wódką.
Odstaw na 4 tygodnie. Zlej plyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy.
2
----.-.----
-~-----ł---
Wiśniówka
z miętą
1 KG
WYPESTKOWANYCH
WiŚNI
I
1/2
L
SPIRYTUSU
I
1/2
L
WÓDKI
I
20 DAG
CUKRU
I
3 GAŁĄZKI
ŚWIEŻEJ MIĘTY
Wiśnie
wraz z
listkami mięty
zalej
wódką
i
spirytusem.
Odstaw na 2
tygodnie.
Po tym
czasie zlej
alkohol
do innego
naczynia, a owoce
zasyp cukrem.
Po tygodniu, gdy cukier się
rozpuści, przecedź
owoce
przez
gęstą gazę. Otrzymany
syrop
polącz
z
alkoholem.
Odstaw na 2-3 miesiące.
Nalewka
malinowa
1 KG
DOJRZAŁYCH
MALIN
I
1/2
KG
CUKRU
I
1/2
L
SPIRYTUSU
I
1/2
L
WÓDKI
1/2
SZKLANKI
GINU
Maliny zasyp cukrem,
zalej alkoholem.
Odstaw
na 3
miesiące. W
tym
okresie,
przynajmniej
co
2-3 dni,
potrząsaj naczyniem
z nalewką, żeby cukier
dobrze się rozpuścił.
alewki dobrze
j
t
najpierw
\
tawić
na działani
viatła. Po
przefiltrowaniu
trzymamy j
w
ciemnym,
raczej
chłodnym
miejscu.
N
GAZETA
WYBORCZA
22-23
WRZEŚNIA
2007
3
NALEWKI DOMOWEJ
ROBOTY
Jarzębinówka
30 DAG
OWOCÓW JARZĘBINY
1
1/2
L
SPIRYTUSU
1
1/2
L
PRZEGOTOWANEJ
I
OSTUDZONEJ
WODY
1100
ML
KONIAKU
1 SZKLANKA
PŁYNNEGO MIODU
Jarzębinę zalej miodem i alkoho-
lem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej na-
lew. Owoce jarzębiny dokładnie
rozgnieć, a zebrany sok dodaj do
nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj
i przelej do butelek.
Odstaw na 4-5 miesiecy.
Tradycyjnąjarzębinówkę robi się
z owoców zbieranych
po pierwszych przymrozkach.
Jeśli takich nie mamy, można świe-
że owoce przechować przez 12go-
dzin w zamrażalniku.
Niektóre dawne przepisy mówią,
by zmrożone owoce najpierw
podpiec w piecu, a dopiero potem
zalać alkoholem. Chodzi o to,
żeby twarde owoce zmiękczyć,
aby alkohol szybciej
do nich przeniknął.
4
Korzenna
z karmelem
1/2 GAŁKI
MUSZKATOŁOWEJ
I
1 LASKA
CYNAMONU
I
1 ŁYŻKA
NASION KOLENDRY
1 ŁYŻECZKA
NASION KMINU
I
1 ŁYŻECZKA
NASION KOZIERADKI (OPCJONALNIE)
I
4-5
NASION KARDAMONU
I
3-4 ZIARENKA
ZIELA ANGIELSKIEGO
I
1/4 SZKLANKI
CUKRU
I
3/4 L
WÓDKI
I
1 SZKLANKA
PRZEGOTOWANEJ WODY
I
Gałkę zetrZY,j a tarce. Kardamon i
ziele
lekko rozbij tluczkiem. Kolendrę, kmin i kozieradkę podpraż na suchej patelni.
n
Cukier zrumień na ciemny karmel, zalej wodą
i
rozpu Dodaj korzenie, zalej alkoholem. Odstaw na 1-2tygodnie.
Przecedź, przefiltruj, rozlej do butelek. alewkajest gotowa, ale jeśli postoi dłużej, nabierze więcej smaku i aromatu.
ć.
Kminkówka
10 DAG
KMINKU
I
3/4 L
WÓDKI
I
1/4 L
PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ
WODY
I
SKÓRKA OKROJONA Z ĆWIARTKI
POMARAŃCZY
I
30 DAG
CUKRU
asiona kminku rozgnieć. Zalejje wodą zmieszaną ze
spirytu em.
Dodaj
skórkę pomarańczową. Odstaw
na 2 miesiące. Po tym czasie dodaj cukier. Odstaw na
mniej więcej 2 tygodnie. astępnie przecedź nalewkę,
rozlej
do butelek i odstaw na kolejne 2 miesiące.
Z
suszonymi
śliwkami
10 DAG
MIĘKKICH SUSZONYCH ŚLIWEK
I
5 DAG
MIGDAŁÓW BEZ SKÓRKI
I
1 LASKA
WANILII
I
5 DAG
KAWY NATURALNEJ
I
1 SZKLANKA
WODY
I
1 SZKLANKA
BRĄZO-
WEGO CUKRU
I
3/4 L
WÓDKI
Kawę zalej wrzącą wodą. Przykryj, odstaw na kilka
mi-
nut. Przecedź dokladnie np. przez plócienną zmatkę,
by pozbyć się fusów. W gorącej kawie rozpuść cukier.
Śliwki i migdały zalej kawą i alkoholem. Dodaj przecię-
tą laskę wanilii Odstaw na 3-4 tygodnie. Przecedź.
alewkajest gotowa do picia.
\
-
..
--
5
GAZErA
w
BORCZA
RZE
NIA
007
Plik z chomika:
oliverek1
Inne pliki z tego folderu:
Nalewki tradycyjne cz. 2.pdf
(5966 KB)
Nalewki wylacznie z wisni.pdf
(48954 KB)
Nalewki_Domowej_Roboty.pdf
(6141 KB)
Nalewki_Domowej_Roboty_2.pdf
(5966 KB)
Nalewki_Likiery_I_Wina_Domowe.PDF
(67098 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galeria
Moja półka
Prywatne
zachomikowane
zdiecia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin