Gulasz segetyński
600g mięsa wieprzowego 400g kiszonej kapusty 200ml słodkiej śmietany ( najlepiej 18% w zwyż z kartonika) 2 łyżki mąki 40g smalca 1 cebula czosnek ( ja daję jakieś 4 ząbki ) 1 kostka rosołowa paryka mielona słodka pieprz, kminek, sól Z kostki rosołowej przygotować bulion. Cebulkę drobno skrojoną podsmażyć na smalcu, dodać w kostkę skrojone mięso, dodać paryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszką bulionu. Należy dusić co jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli ( coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz
Diabelska mieszanka
400g mięsa wieprzowego 400g mięsa wołowego 200g cebulki 50 g papryczek peperoni 5 ząbków czosnku olej sól, pieprz sos sojowy musztarda keczup Mięso pokroić w małe kawałki - jak do chińszczyzny, posolić, popieprzyć i szybko smażyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, papryczki, zmiażdzony czosnek, dodać sos sojowy, 2-3 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu dodać troszkę wody i dusić do miękkości potrawę podawać z ryżem
eb56